Foreign readers

Hello Foreign readers :-)
It's nice to see you on my blog.
Especially for you I've installed Google Website Translator. Please click on that, if you want to read my blog in your own language.
Enjoy!

woensdag 8 december 2010

Goed doel??

Woordeloze woensdag is niet aan mij besteed. Ik volg de blog van huisvlijt en zij had bij woordeloze woensdag de volgende zinnetjes geschreven...."ik ga naar school en ik neem mee.....wat moet jij meenemen naar school voor de kerst".

Nou kwam ik net thuis na, op de terugweg van school naar huis, een heftige discussie (eigenlijk dachten we er allemaal hetzelfde over) gevoerd te hebben over school en de op handen zijnde kerstacties.
Gisteren kwamen mijn dochters thuis met een aantal brieven. Ik zal even een opsomming geven van wat ze dit jaar op school allemaal gaan doen met kerst (en het geld wat wij daaraan mogen uitgeven!!).

1. Kerstkaartenactie

Ieder kind heeft een aantal weken geleden een kersttekening gemaakt en daar zijn kerstkaarten van gedrukt. Heel leuk natuurlijk!
Nu kregen ze de kaarten mee 6 setjes van 5 kaarten. 1 setje kost 5 euro!
De bedoeling is dat de kinderen deze setjes gaan verkopen (liefst nog meer...kunnen bijbesteld worden).
Op zich vind ik het wel leuk. Maar omdat ik er 2 heb is het meteen al 10 euro wat je mag (want niks moet natuurlijk ;-( ) uitgeven. Aan deze actie doe ik wel mee want kaarten van mijn kinderen kan ik niet weerstaan. Dus uitgave 10 euro. Ik zet het even in het rood, want waarschijnlijk ziet ons banksaldo er aan het einde van deze maand er ook zo uit!


2. Kerststukjes maken.

Ook leuk. Zelf nemen de kinderen mee: een bakje en versiersels, oase. Het groene spul wordt vaak ook nog door de ouders in grote bossen aangeleverd.
Dat kerststukje mag je dan kopen op kerstavond voor 2 euro per stuk. Met andere woorden je mag je eigen spullen en de creativiteit van je kinderen terugkopen voor 2 euro. Dat doe je dan maar weer want volgend jaar heb je toch ook weer een bakje nodig en iets zelfgemaakt van mijn kinderen kan ik niet weerstaan. Uitgave 2 x 2 euro = 4 euro.
Er gaan ook  nog andere kerstknutsels gemaakt worden, 1 euro per stuk....uitgave tenminste 2 euro.


3. Kerstkoor

Dit jaar gaat het kerstkoor ook weer aan de slag. De meiden doen dit jaar allebei mee (vorig jaar was Nina nog te jong en deed alleen Lara mee). Ze zijn al druk iedere vrijdag (tussen de middag) aan het oefenen. Omdat ik vroeger (en nog) zingen ook helemaal geweldig vond, kan ik me helemaal hierin vinden. Maar dan.......Kerstconcert op donderdag 23 december........mag je weer niet gratis naar luisteren (dat was alleen het 1e jaar van het kerstkoor).
Uitgave 2 x 0,50 = 1 euro.
Dan wordt er van het koor ook nog een cd gebrand....ook leuk natuurlijk.
Uitgave 1 x 1 euro.

Dit is de opsomming van acties waar ik dus toch nog wel aan mee doe. Totaalkosten 18 euro!

Maar da's nog niet alles. Je kunt aan nog veel meer dingen meedoen:

4. Sponsorloop

De opening van de kerstweek begint met een sponsorloop. In de week van 13 december mogen de kinderen met sponsorlijsten langs de deuren bedelen om zoveel mogelijk sponsors te zoeken die per gelopen rondje of voor een vast bedrag willen sponsoren.
Mijn meiden hebben een hekel aan hardlopen, dus zeiden uit zichzelf....mam, daar gaan we echt niet aan meedoen hoor.
Helaas zullen ze denk ik wel moeten meelopen, maar van mij hoeven ze echt geen sponsor te zoeken.
Dus dit kost ons even geen geld. (Toch tenminste een euro of 2 uitgespaard)

5. Karikatuur tekenen.

De meester van Nina is heel creatief en daar ben ik echt heel blij mee, want Nina komt vaak met hele leuke dingen thuis en ze leren bovendien ook goed tekenen.
De meester van Nina gaat tijdens de playbackshow op woensdag 22 december (daar wist ik ook nog niks van, van die playbackshow) karikaturen tekenen van kinderen. Je kunt vooraf inschrijven en het kost 1 euro. Hartstikke leuk natuurlijk maar we moeten keuzes maken, dus dit laat ik even voorbijgaan. (uitgespaard 2 euro :-)).

6.  Veiling.

Je kunt op donderdag 23 december meedoen aan een veiling. Alle meesters en juffen hebben iets bedacht wat ze willen gaan doen.....even een greep uit het aanbod.

Van 1 meester kun je schilderles krijgen.
Je mag 1 dag meelopen met de directeur van de school en alles doen wat hij ook op zo'n dag doet.
2 juffen komen de slaapkamers van kinderen poetsen.
Bij 2 andere juffen kun je hapjes gaan maken en alles daarna opeten.
Weer een andere juf gaat met jou haar pony verzorgen en daar mag je dan ook op rijden.....kortom allemaal heel leuk. Er zijn 11 diensten die geveild gaan worden en de hoogste bieder heeft natuurlijk prijs.
Bieden overigens vanaf 5 euro per dienst! (je kunt met 1 euro het bod elke keer verhogen).
Hier doe ik niet aan mee.....leuk verzonnen, maar veel te duur!
Lara wil echter wel meedoen, dus ik heb gezegd, hoeveel geld wil je er aan uitgeven? Ze heeft even in haar portemonnee gekeken en kwam tot de conclusie dat ze 7 euro wilde uitgeven (ze is namelijk aan het sparen voor een playmobil school). Ze heeft 3 diensten uitgezocht waar ze eventueel op wil bieden. Ben dus benieuwd.
Uitgespaard (behalve Lara dan) tenminste 5 euro.

7. Kerstdiner

Donderdag 23 december kunnen we dan ook nog genieten van hapjes en drankjes (natuurlijk weer gemaakt door de ouders zelf). Daar doe ik dit jaar niet aan mee. Heb vele jaren hapjes verzorgd en ik laat deze beker nu echt aan mij voorbijgaan.
Uitgespaard teminste zo'n 7 euro (ruwe schatting).

Nu zul je denken......heeft dit nog iets met de kerstgedachte te maken?????

Jawel hoor......al het geld wordt gestort/gegeven aan het Glazen Huis.....je weet wel van die dj's (BN-ers) die in een glazen huisje zitten. Zij voeren die actie voor de stille slachtoffers van aids in Afrika. Voor kinderen die hun ouders verloren hebben aan deze ziekte.

Dat laatste is helemaal goed natuurlijk, alleen vind ik de manier waarop het ingezameld wordt bij ons op school toch echt te veel van het goede.
Er wordt wel gezegd......je hoeft niet mee te doen, het is geen verplichting......maar zeg eens eerlijk....welke moeder kan de kerstknutsels en kaarten etc. van haar eigen kinderen laten liggen?????

En als we nou ook nog eens in het Gooi wonen met dure huizen etc. en huizenhoge salarissen...maar nee hoor....we moeten hier allemaal hard werken voor ons geld.....mogen blij zijn als we 1 x per jaar op vakantie kunnen gaan (wij zijn dit jaar voor het eerst sinds jaren weer gegaan, weliswaar met een lekke vouwwagen (daarover later nog eens meer)). En dan heb ik nog maar 2 kinderen.......er zijn er zat op school die er 3 hebben of 4.........daar gaat je zuurverdiende geld.


pfffffff.......tot zover even mijn niet zo heel erge woordeloze woensdag en dit keer ook geen vrolijke plaatjes.

Sorry daarvoor, ik moest het even kwijt..........maar wat vinden jullie daar nou van?

Groetjes Conny

4 opmerkingen:

 1. Ik dacht er op de middelbare school vanaf te zijn, komt puberzoon de eerste maand alweer met een sponsorloop aan ...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik vind het ook belachelijk.....
  nee,niet het goede doel maar wel het feit dat je ouders ( en kids ) opzadelt met allerlei dingen die " mogen " ( inderdaad......als je kind leuke kaarten heeft gemaakt.....die kun je toch niet weer mee terug naar school geven....)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Neeh, het houdt niet op. Mijn jongste zit nu in 5 VWO en ik kreeg gisteren een standaardmail om het schooltoneel te sponsoren, uiteraard vrijwillig, maar 50 euro is wel het richtbedrag. Graag voor de kerst melden of u geld wilt geven! (heeft natuurlijk met afsluiten van boekjaar en subsidies te maken). Doei! Ik doe niet mee. Idd een school in het Gooi. Maar ik woon zelf niet in het Gooi, en trouwens, bijna alle scholen doen dit tegenwoordig. Dus snap je helemaal. Vrees dat het pas voorbij is als je jongste de deur van het voortgezet onderwijs voorgoed heeft dichtgetrokken.
  Groet,
  hsm

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Tsja... hier durf ik eigenlijk niet zo veel op te zeggen. Ik doe de pabo en word straks zelf ook juf. Ik ben het wel met je eens dat er niet zoveel kosten aan hoeven te zitten. Daar moeten ze op school maar beter over nadenken, maar ja... dat denk ik wel eens vaker.(Mag misschien wel niet) Ze nemen bij jullie op school wel initiatief, dat is leuker dan dat er niks wordt georganiseerd. Maar je kunt natuurlijk niet alle kosten maar bij de ouders neerleggen! Goed punt om het op school over te hebben.
  Groetjes Esther

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...